Ремонт на покриви – какво трябва да знаем?

Знаете ли как протича процеса по ремонт на покриви? Ако ви предстои ремонт на покрива, най-вероятно се притеснявате и имате много въпроси относно това, как протичат този тип ремонти. Ще се опитаме да отговорим на основните Ви притеснения като Ви дадем информация за основните стъпки, през които преминава всеки ремонт. 

Важно е да знаете, че ремонта на покрива, независимо дали е на къща, кооперация, блок или друг тип сграда е изключително важен за цялостната здравина и устойчивост на конструкцията. Не отлагайте и не пренебрегвайте проблемите свързани с покрива!

Ето как протича един ремонт на покрива

1. Разкриване на покрива. Всички керемиди се премахват от покрива. Здравите керемиди могат да се запазят и да се преизползват отново в процеса на ремонта. Това може да ви спести пари от закупуването на керемиди за целия покрив. Количеството на керемидите, които могат да бъдат запазени разбира се е субективно и зависи от щетите, които покрива е понесал най-вече от климата като силно слънце, градушки или голямо количество сняг. При разкриването на покрива се премахват всички керемиди и изолации, които са били поставени преди. Остава само конструкцията и гредите на покрива. Те също се оглеждат за да се установи дали са със здрава конструкция, дали някоя греда не е изгнила, ако от покрива е имало теч. В този случай може да се наложи някои греди да бъдат подменени. Ако правите регулярно ремонт на покрива Ви – на всеки 10 – 15 години, няма нужда да се притеснявате за по-сериозни ремонти. 

2. Почистване на покривната площ. Премахват се всички натрупани през годините мръсотии – кал, отчупени отломки от керемиди, остатъци от хидроизолация и др. Почистването е важно за да се осигури основата за полагане на новата изолация и покривна настила по ефективен и устойчив начин.

3. Подменят се всички изгнили греди. Да, често се налага някои греди да се подменят, но това е естествен процес. Важно е основата и конструкцията на покрива да е здрава, за да може тя да носи тежестта на покрива и най-вече покрива и снега през зимата, който може да удвои или утрои тежестта на покрива. Ремонта на покрива неизменно включва и трябва да включва щателно преглеждане на носещите вертикални и хоризонтални греди.

4. Следващия етап е полагането на хидроизолация. Всеки покрив се нуждае от хидроизолация, която да го предпази от влагата и водата произтичащи от дъждовете и снеговалежа. Днес съществуват различни видове и марки хидроизолационни материали, които могат да ви бъдат препоръчани от Вашия майстор, в зависимост от особеностите на покрива и района, в който се намира имота. 

5. В следващата стъпка се наковават вертикалните и хоризолнталните летви. Те са основата, на която бъдещия покрив ще застане и са важен конструктивен елемент. Всеки покрив има различна структура в зависимост от това дали е едноскатен, двускатен или многоскатен. От това и от квадратурата му зависи и броя и разположението на летвите, от който покрива ще се нуждае.

6. Следващия важен етап включва нареждането на новите керемиди. В зависимост от уговорката Ви с Вашия майстор, могат да се използват единствено нови керемиди или и старите керемиди, които предварително са били внимателно свалени от покрива и които все още са здрави и устойчиви.

7. Последния важен етап е подмазването на капаците на билата с варо-циментов разтвор. Отново, това гарантира здравина и устойчивост на вашия вече ремонтиран покрив. 

При спазване на този план, Вашия покрив ще бъде годен да предпазва дома Ви в следващите 10-15 години. В сайта pokrivi-bulgaria.eu можете да намерите най-добрите майстори за ремонта на Вашия покрив. 

В сайта pokrivi-bulgaria.eu ще намерите обяви и информация за всички високо квалифицирани майстори за ремонт на покриви. Сайта предлага възможност да намерите майстори, които работят на територията на Вашата област, за да сте сигурни, че могат да реализират ремонта, от който се нуждаете. Pokrivi-bulgaria събира на едно място предлагащите и търсещите ремонтни дейности свързани с ремонт и реконструкция на покриви.